Falmouth AMATA

Hart Miller Design’s work at AMATA helped this striking large-scale building develop from a suite of studios, teaching and pratice rooms into a hub for performance and energy. For students, staff and the public – day and night.

Our brief was to conceive and build a café function in the large open foyer space. The project called for some complex problem solving – but, in essence, the building needed a beating heart where its users could come together, socially and professionally. A key consideration was the building’s existing design aesthetic – which included some unique quirks, a lot of colour and large-scale artwork. 

The café design needed to be inviting, energetic and able to morph from day to night. While the café was a relatively small part of the building as a whole, it catalysed a huge cultural transformation for the its many users.

We designed the flexible space – which occupies the base of the large atrium – as grouped sections and created a service counter that sits seamlessly within the existing architecture.

The new micro-kitchen optimises difficult-to-use space and we installed furniture settings that are fixed to ensure they’re not relocated adhoc, but can also be removed at a moment’s notice.

Students and staff own the space in the daytime but, come evening, the bar – with its feature oak ceiling raft – softens with integrated lighting, allowing for a more professional theatre bar offer.

The café has invigorated the building, transforming its dynamic, enabling AMATA to host events in a more professional way, and generating an important new revenue stream at the same time.